OM

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΥ

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΑΣ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΑΣ

Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2015

45. Η Ανύψωση στο Πραγματικό

By Still
Η Πραγματικότητα Είναι Μία, για την Συνείδηση που το Αντιλαμβάνεται. Η Συνείδηση που δεν το Αναγνωρίζει και δεν το Κατανοεί διαμένει σε διάφορες εξωτερικές διαμονές, καταστάσεις ύπαρξης, που (παρόλο που εξαρτώνται από την Υπαρξιακή Βάση τους) θεωρούνται σαν ξεχωριστοί κόσμοι. Υπάρχουν Κόσμοι Απέραντοι κι Ελεύθεροι (σε σύγκριση με την γη). Οι άνθρωποι όμως προτιμούν να κατοικούν στη γη (στον υλικό κόσμο). Αισθάνονται ασφαλείς στον εξωτερικό κόσμο και με τις εξωτερικές δραστηριότητες φροντίζουν να αποκτούν κάθε εμπειρία, στο μέτρο που μπορούν, κι αν τα πράγματα είναι ευνοϊκά νοιώθουν ευτυχισμένοι με την γήινη ζωή τους. Δένονται με τα πράγματα, τις καταστάσεις, τις εμπειρίες κι έτσι δεν θέλουν να αποχωριστούν από την ζωή. Είναι ακριβώς αυτή η δίψα για την γήινη ζωή που τους φέρνει ξανά και ξανά σε τούτο τον κόσμο των υλικών φαινομένων.

Αν κάποιος αγαπά την γήινη ζωή δεν έχει άλλο προορισμό από το να την ζει. Αυτός όμως που σήκωσε τα μάτια του στον Ουρανό κι Αναζητά ένα Χώρο Ανοιχτό για τα Όνειρά του συνειδητοποιεί ότι όλα αυτά που ζει στην γη είναι παροδικές καταστάσεις, που πάντα απολήγουν στην απώλεια. Στο τέλος όλοι φεύγουν με άδεια χέρια. Το μόνο που παίρνουν μαζί τους οι άνθρωποι είναι η κατανόησή τους από την ζωή. Κι αυτή η κατανόηση καθορίζει την πορεία τους μέσα στους κόσμους. Αυτό που πρέπει να καταλάβεις, να καταλάβει ο καθένας, είναι ότι η γήινη ζωή είναι μια φυλακή. Η ελευθερία είναι Έξω.

Δεν βγαίνεις από την φυλακή με τεχνάσματα. Ούτε με την συσσώρευση γνώσεων, ούτε με θρησκευτικές πρακτικές, ούτε με εξωτερικές πράξεις. Όλα αυτά σε κρατούν μέσα στην δραστηριότητα. Κι είσαι πάντα μέσα στην φυλακή ακόμα κι αν νομίζεις ότι εξελίσσεσαι, ή ότι έφτασες στην Φώτιση. Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα σαν την Φώτιση. Είναι απλά μια φαντασίωση των ανθρώπων. Αν πραγματικά θέλεις να Ελευθερωθείς απλά Κατανόησε τους περιορισμούς σου, τις αυταπάτες σου, τις ψευδαισθήσεις σου. Κι αυτή η Αναγνώριση θα τα διαλύσει όλα, όπως ο Δυνατός Ήλιος διαλύει την πρωινή καταχνιά. Αυτή είναι η μόνη Πραγματική Φώτιση που μπορεί να βιώσει ο άνθρωπος.

Η Πύλη για την Απελευθέρωση Αποκαλύπτεται μόνο όταν σβήνουν οι αυταπάτες. Η Πύλη βρίσκεται Εδώ, Τώρα, και μπορείς να την Διαβείς μόνο σε Πραγματικό Χρόνο. Και πρέπει να το κάνεις Τώρα, δεν υπάρχει άλλος πραγματικός χρόνος. Αν πεις θα το κάνω αύριο πέφτεις στην παγίδα της διανόησης, της εικονικής πραγματικότητας που φτιάχνει η σκέψη και του φανταστικού χρόνου. Δεν υπάρχει χρόνος, υπάρχει μόνο το Παρόν, η Στιγμή που Ρέει. Κι επειδή μέσα στην Ροή αλλάζουν συνεχώς τα φαινόμενα η διανόηση δημιουργεί την ψευδαίσθηση της ροής του χρόνου από το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον. Σαν ένας άνθρωπος άρρωστος πρέπει να αναζητάς την γιατρειά Τώρα. Αλλιώς θα συνεχίσεις να ζεις μέσα στην αρρώστια.

Αν δεν Κατανοήσεις την πραγματικότητα που συμβαίνει κι αν δεν Αναγνωρίσεις την Απελευθέρωση σαν την μόνη Οδό Ζωής κι αν δεν Βαδίσεις Αυτή την Οδό, θα περιπλανιέσαι ξανά και ξανά στους κατώτερους κόσμους. Η Ελευθερία δεν είναι ένα αγαθό ή μια ιδανική κατάσταση που φανταζόμαστε κι επιδιώκουμε. Είναι η Ζωή χωρίς τους περιορισμούς, τις αυταπάτες, τις ψευδαισθήσεις. Είναι η Αληθινή Ζωή. Η Ίδια η Πραγματικότητα στην Ύστατη Ουσία της είναι Ελευθερία, Ελευθερία από όλα. Κανένας περιορισμός πουθενά, Καμία ιδιότητα. Κανένα όριο. Απεραντοσύνη. Αλήθεια.

Πρέπει να Περάσεις την Αόρατη Πύλη όχι κάνοντας κάτι αλλά εγκαταλείποντας όλες τις εξωτερικές δραστηριότητες, μέσα από την Ηρεμία του σώματος, την Ησυχία της ψυχής, την Σιωπή του νου, την «Απουσία» της ύπαρξης, μέχρι να βγεις στα Ανοιχτά, στον Θείο Ωκεανό που δεν έχει όρια.

Αν πραγματικά, μέσα σου, με όλη σου την ύπαρξη, είσαι Στραμμένος προς το Αληθινό, τότε μόνο μπορείς να το Βιώσεις. Χωρίς να αναζητάς, χωρίς ανυπομονησία, γνωρίζοντας πως όλα Προσφέρονται στην Ώρα τους κι όλα Φανερώνονται σε εκείνον που είναι έτοιμος. Απλά μην κρατάς καμία αυταπάτη και μην αφήνεις καμία έγνοια να σε εμποδίσει να Δεις. Η Αλήθεια Είναι Εδώ. Ήταν Πάντα Εδώ. Θα Είναι Πάντα Εδώ και μπορείς να την Γευτείς Εδώ, Τώρα, να ξεδιψάσεις την διψασμένη ύπαρξή σου που πέρασε από τις κοιλάδες της φαντασίας και της ερήμους της αυταπάτης. Το τέλος του ταξιδιού που έκανες μέσα στις αυταπάτες δεν είναι τέλος αλλά η Αρχή της Αληθινής Ζωής, μια Νέα Γέννηση στον Κόσμο του Φωτός.

Πάνω από όλα αυτό που πρέπει να κατανοήσεις είναι πως ό,τι έχεις μέσα στην ύπαρξη είναι ο εαυτός σου κι οι δυνάμεις σου στην κατανόηση. Μέσα σου θα βρεις την Όραση του Πραγματικού, την Κατανόηση, την Αλήθεια, την Ζωή. Και θα το κάνεις εσύ ο ίδιος, με τις δικές σου δυνάμεις. Μην υποτιμάς τις δυνάμεις σου, οι άλλοι δεν έχουν κάτι περισσότερο. Ούτε νοιάζονται πραγματικά μέσα στον εγωισμό τους, ούτε μπορούν, ούτε θα σε βοηθήσουν. Είσαι Απολύτως Μόνος σου. Μονάχα όταν το συνειδητοποιήσεις αυτό κι όταν μέσα σου διαλυθεί το σκοτάδι κι αρχίσεις να βλέπεις, τότε μόνο θα Δεις πως Όλα Είναι Ένα, κι όλα είναι στην θέση τους και δεν σε χωρίζει τίποτα από το κάθε τι.

Αυτό που  θα Κατανοήσεις, όταν το κατανοήσεις, είναι πως η Πραγματικότητα Είναι Μία χωρίς διαχωρισμούς. Είναι η άγνοια που δημιουργεί το εγώ κι είναι η διανόηση που κατασκευάζει τον κόσμο της δυαδικότητας, τον κόσμο των αντιθέτων. Μην παίρνεις για αληθινά πράγματα τις σκιές της φαντασίας.

Η Πραγματικότητα, η Αλήθεια, η Αληθινή Φύση όλων των όντων είναι όχι μόνο η Πηγή κάθε όντος αλλά και το Ύστατο Καταφύγιό του. Μονάχα όταν θα φτάσεις Εδώ θα Κατανοήσεις ότι Τελικά ποτέ δεν έφυγες, ποτέ δεν ταξίδεψες, απλά ονειρευόσουν κι έπαιζες ρόλους όπως σε μια θεατρική παράσταση που πάντα είναι κατασκευασμένη, γιατί απλά είναι «θέατρο».
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Η ΟΔΟΣ - ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

23 – Σεπτέμβριος – 2018

Ενδιαφέρεται κάποιος για τις Θρησκευτικές Πρακτικές, για τον Διαλογισμό κλπ. όταν νοιώθει βαθιά μέσα του, την εσωτερική ανάγκη να Βιώσει την Πραγματικότητα, να Βρει την Αλήθεια για την Ύπαρξή του, την Ζωή, την Πραγματική Ζωή. Αυτό σημαίνει ότι εκπληρώνει μια φυσική ανάγκη της ζωής, ένα βαθύτερο σκοπό της ύπαρξης. Δεν επιβάλει στον εαυτό του μια αυθαίρετη πειθαρχία της οποίας δεν γνωρίζει τον σκοπό, τους στόχους και τους μηχανισμούς της.

Ο Αληθινός Διαλογισμός είναι μια Φυσική Εκπλήρωση, μια Άνθιση της Ζωής, μια Ωρίμανση της Κατανόησης και μια Αληθινή Πραγμάτωση της Ύπαρξης. Είναι το Εσωτερικό Φως που Ανατέλλει, η Νέα Ζωή που Γεννιέται, το Χρυσό Λουλούδι που Ανθίζει. Είναι ο Αληθινός Εαυτός.

 

09 - Σεπτέμβριος - 2018

Χιλιάδες χρόνια τώρα οι άνθρωποι χρησιμοποιούν θρησκευτικές πρακτικές, διαλογισμό, γιόγκα, σαντάνα, προσευχή, ενατένιση, συγκέντρωση κι άλλες παρόμοιες πνευματικές τεχνικές με σκοπό να Βιώσουν την Ανώτερη Πραγματικότητα, να Προσεγγίσουν τον Θεό, να Ζήσουν μια Ανώτερη Κατάσταση της Συνείδησης ή να Πραγματοποιήσουν μια Διεύρυνση της Συνείδησης.

Εντούτοις ελάχιστοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ορθά την θρησκευτική δράση κι ασκούν ορθά την πνευματική πρακτική (όποια πρακτική κι αν εφαρμόζουν). Συνήθως οι άνθρωποι, που είτε δεν εμβαθύνουν στο πνευματικό θέμα είτε πληροφορούνται ανεπαρκώς από ανθρώπους που δεν έχουν πραγματική εμπειρία αυτών των θεμάτων (αλλά έχουν απλώς συσσωρεύσει διανοητικές πληροφορίες περί παντός επιστητού), κάνουν ένα βασικό λάθος.

Στην πρακτική εξάσκησή τους δεν ενεργούν με ορθό τρόπο, πράγμα που θα φανέρωνε μια πραγματική κατανόηση, (και μόνο κάποιοι που έχουν εμπειρία μπορούν να υποδείξουν εδώ το ορθό και το λάθος), αλλά ενεργοποιούν ή δραστηριοποιούν κατώτερα κέντα λειτουργίας που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να τους οδηγήσουν πέρα από τα όρια της φυσικής λειτουργίας τους.

Στην πραγματικότητα όλες αυτές οι άστοχες δράσεις που οι άνθρωποι ονομάζουν διαλογισμό, συγκέντρωση, κάθε είδους πνευματική δράση, έχουν πραγματικό στόχο (είτε το αντιλαμβάνεται ο ασκούμενος, είτε όχι) την υπέρβαση της ίδιας της διαδικασίας που επιτελεί ο ασκούμενος. Ο Πανταζάλι το ξεκαθαρίζει απόλυτα ήδη στους πρώτους αφορισμούς στο «Γιόγκα Σούτρας». Η Συγκέντρωση πρέπει να τελειωθεί, να οδηγηθεί σε Μη-Συγκέντρωση. Το Σαμάντι (στην «περιοχή» του Διαλογισμού) «πραγματώνεται» (και μόνο τότε) όταν ακριβώς καταλύεται το «κέντρο δράσης» και διαλύεται η διάκριση Διαλογιζόμενου-διαλογισμού-αντικειμένου του διαλογισμού σε μια Ενότητα Επίγνωσης που περιλαμβάνει τα πάντα. Είναι η Μη-Δυαδική  Συνείδηση για την οποία μιλούν όλοι αυτοί που φτάνουν στην Εξωτερική Φώτιση που είναι στο Κατώφλι του Εσωτερικού Χώρου και της Πραγματικής Εμπειρίας στα Βαθύτερα Πεδία της Συνείδησης Όπου Ανατέλλει το Εσωτερικό Φως της Ύπαρξης.

Αυτός ο δρόμος είναι ένας δύσκολος και συχνά προβληματικός κι επώδυνος τρόπος για να φτάσουμε να Βιώσουμε την Αλήθεια. Παραμένει όμως ο κλασσικός δρόμος για τους πιο πολλούς ανθρώπους που ζουν μέσα στην δυαδικότητα (στον διαχωρισμό υποκειμένου-αντικειμένου) και δεν αντιλαμβάνονται επαρκώς τους μηχανισμούς της ύπαρξής τους, ή δεν τους έχει υποδειχθεί η ορθή αντιμετώπιση του προβλήματος (από κάποιους που γνωρίζουν, που γνωρίζουν απλά γιατί έχουν εμπειρία).

Ασφαλώς υπάρχει πιο άμεσος τρόπος δράσης, ακόμα και στιγμιαία μετάβαση στην Αφυπνισμένη Κατάσταση της Μη-Δυαδικής Συνείδησης. Αλλά για τους πιο πολλούς ανθρώπους φαίνεται δρόμος απόκρημνος ή δύσβατος.

Στην πραγματικότητα ο πιο Απλός Εύκολος Φυσικός Δρόμος είναι ο Δρόμος της Ζωής, ο Δρόμος της Φύσης μας, που Ξεκινά από την Ορθή Παρατήρηση του Εαυτού κι Οδηγεί μέσα από την Αληθινή Αυτογνωσία (αυτού που Συμβαίνει, Εδώ, Τώρα) στην Πραγματική Απελευθέρωση, στην Πραγματικότητα, στην Αλήθεια, σε Αυτό που οι άνθρωποι ονομάζουν και θεωρούν το πιο Ιερό Βίωμα, στην Καρδιά των Πάντων, στην Βίωση του Όλου.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΑΙΩΝΙΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

ΟΡΦΙΣΜΟΣ – ΕΛΕΥΣΙΝΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ – ΠΛΑΤΩΝΙΣΜΟΣ

«Χάος ἦν καὶ Νὺξ Ἔρεβός τε μέλαν πρῶτον καὶ Τάρταρος εὐρύς·
γῆ δ᾽ οὐδ᾽ ἀὴρ οὐδ᾽ οὐρανὸς ἦν· Ἐρέβους δ᾽ ἐν ἀπείροσι κόλποις
τίκτει πρώτιστον ὑπηνέμιον Νὺξ ἡ μελανόπτερος ᾠόν,
ἐξ οὗ περιτελλομέναις ὥραις ἔβλαστεν Ἔρως ὁ ποθεινός,
στίλβων νῶτον πτερύγοιν χρυσαῖν, εἰκὼς ἀνεμώκεσι δίναις.
Οὗτος δὲ Χάει πτερόεντι μιγεὶς νύχιος κατὰ Τάρταρον εὐρὺν
ἐνεόττευσεν γένος ἡμέτερον, καὶ πρῶτον ἀνήγαγεν εἰς φῶς.
Πρότερον δ᾽ οὐκ ἦν γένος ἀθανάτων, πρὶν Ἔρως
ξυνέμειξεν ἅπαντα·
ξυμμειγνυμένων δ᾽ ἑτέρων ἑτέροις γένετ᾽ οὐρανὸς ὠκεανός τε
καὶ γῆ πάντων τε θεῶν μακάρων γένος ἄφθιτον». 

(Ορφικός Ύμνος, διασώθηκε από τον Αριστοφάνη, «Όρνιθες, 693 – 702», 8ος – 5ος αιώνας π.Χ.)


Πρωτόγονον καλέω διφυῆ, μέγαν, αἰθερόπλαγκτον,
ᾠογενῆ, χρυσέῃσιν ἀγαλλόμενον πτερύγεσσιν,
ταυρωπόν, γένεσιν μακάρων θνητῶν τ' ἀνθρώπων,
σπέρμα πολύμνηστον, πολυόργιον, Ἠρικεπαῖον,
ἄρρητον, κρύφιον ῥοιζήτορα, παμφαὲς ἔρνος,
ὄσσων ὃς σκοτόεσσαν ἀπημαύρωσας ὁμίχλην
πάντῃ δινηθεὶς πτερύγων ῥιπαῖς κατὰ κόσμον
λαμπρὸν ἄγων φάος ἁγνόν, ἀφ' οὗ σε Φάνητα κικλήσκω
ἠδὲ Πρίηπον ἄνακτα καὶ Ἀνταύγην ἑλίκωπον.
ἀλλά, μάκαρ, πολύμητι, πολύσπορε, βαῖνε γεγηθὼς
ἐς τελετὴν ἁγνήν πολυποίκιλον ὀργιοφάνταις.

(Ορφικός Ύμνος, Πρωτογόνου, 8ος – 6ος αιώνας π.Χ.)

«Kάθαρσις δὲ εἶναι ἆρα οὐ τοῦτο συμβαίνει, ὅπερ πάλαι ἐν τῷ λόγῳ λέγεται, τὸ χωρίζειν ὅτι μάλιστα ἀπὸ τοῦ σώματος τὴν ψυχὴν καὶ ἐθίσαι αὐτὴν καθ᾽ αὑτὴν πανταχόθεν ἐκ τοῦ σώματος συναγείρεσθαί τε καὶ ἁθροίζεσθαι, καὶ οἰκεῖν κατὰ τὸ δυνατὸν καὶ ἐν τῷ νῦν παρόντι καὶ ἐν τῷ  ἔπειτα μόνην καθ᾽ αὑτήν, ἐκλυομένην ὥσπερ [ἐκ] δεσμῶν ἐκ τοῦ σώματος;»

(Πλάτωνας, Φαίδων, 67,c,d, 4ος αιώνας π.Χ.)

~~~~~

ΑΝΤΒΑΪΤΑ ΒΕΔΑΝΤΑ

«Αυτό (το Βράχμαν) είναι η βαθύτερη ουσία. Αυτό είναι η ψυχή όλου του κόσμου. Αυτό είναι η πραγματικότητα. Αυτό είναι το Άτμαν. Αυτό είσαι εσύ»

(Τσαντόγια Ουπανισάδ, 8ος – 4ος  αιώνας π.Χ.).

«Αυτό δεν έχει συνείδηση ούτε του υποκειμένου, ούτε του αντικειμένου, ούτε και των δύο. Αυτό δεν είναι ούτε απλή συνείδηση, ούτε αμέτοχη αίσθηση, ούτε σκοτάδι. Είναι αόρατο, χωρίς σχέσεις, ακατανόητο χωρίς αναφορές, χωρίς δυνατότητα περιγραφής – είναι η ουσία της Αυτοσυνείδησης, το τέλος της μάγια»

(Μαντουκία Ουπανισάδ, 8ος - 4ος  αιώνας π.Χ.)

~~~~~

ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ

"Υπάρχει, ω αδελφοί, μία σφαίρα ζωής όπου δεν υπάρχει ούτε γη, ούτε νερό, ούτε φωτιά, ούτε αέρας, ούτε η σφαίρα του ατέλειωτου χώρου, ούτε καν η σφαίρα της συνείδησης. Εκεί που σας λέω δεν υπάρχει πραγματικά ούτε αυτός εδώ ο κόσμος, ούτε ο άλλος κόσμος, ούτε η σφαίρα του απείρου διαστήματος, ούτε η σφαίρα της άπειρης συνείδησης, ούτε η σφαίρα της ανυπαρξίας του οτιδήποτε, ούτε η σφαίρα όπου δεν υπάρχει ούτε αντίληψη, ούτε μη αντίληψη. Μιά τέτοια κατάσταση , ω αδελφοί, εγώ θα την περιέγραφα έτσι: ούτε να έρχεσαι, ούτε να πηγαίνεις, ούτε να στέκεσαι, ούτε να γυρίζεις πίσω, ούτε να κατεβαίνεις, μα ούτε και να ανεβαίνεις. Είναι κάτι σαν μη γεννημένο, μη γινόμενο, μη δημιουργημένο, μη συνθεμένο: είναι το τέλος της οδύνης".

(Ουντάνα, VIII, I, 1ος  αιώνας π.Χ.).

~~~~~

ΤΑΟΪΣΜΟΣ

«Το Τάο γιά το οποίο μπορούμε να μιλήσουμε (να το ονομάσουμε Τάο) δεν είναι το «Αμετάβλητο Τάο» (Τσ’ανγκ Τάο).
Το όνομα που μπορούμε να του δώσουμε δεν είναι «Αμετάβλητο Όνομα» (τσ’ανγκ μίνγ).
Αόρατο (Γου) είναι το όνομα που δίνω στο Γεννήτορα του Γιάνγκ και του Γιν.
Ορατό (Γιέου) είναι το όνομα που δίνω στη Μητέρα των δέκα χιλιάδων όντων.
Αληθινά, στο Γου («μη είναι», «μη έχειν προσδιορισμούς», αόρατο) θα θαυμάσουμε το μυστήριο.
Στο Γιέου («είναι», «έχειν προσδιορισμούς», ορατό) θα δούμε τα εξωτερικά φαινόμενα.
Αυτά τα δύο (Γου και Γιέου) πηγάζουν από το ίδιο (Τάο), αλλά οι τρόποι τους είναι διαφορετικοί.
Τούτο το «ίδιο» (Τάο) το ονομάζω το Σκοτεινό (Σιουάν).
Το πιό σκοτεινό αυτού του σκότους είναι η «Πύλη όλων των Μυστηρίων» (Τσ’ανγκ Τάο).

(Τάο Τε Κίνγκ, κεφάλαιο 1, 9ος - 3ος αιώνας π.Χ.).

~~~~~

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ

«Άκουε, Ισραήλ· Κύριος ο Θεός ημών είναι εις Κύριος.
Και θέλεις αγαπά Κύριον τον Θεόν σου εξ όλης της καρδίας σου και εξ όλης της ψυχής σου και εξ όλης της δυνάμεώς σου.
Και ούτοι οι λόγοι, τους οποίους εγώ σε προστάζω σήμερον, θέλουσι είσθαι εν τη καρδία σου·
και θέλεις διδάσκει αυτούς επιμελώς εις τα τέκνα σου, και περί αυτών θέλεις ομιλεί καθήμενος εν τη οικία σου και περιπατών εν τη οδώ και πλαγιάζων και εγειρόμενος.
Και θέλεις δέσει αυτούς διά σημείον επί της χειρός σου και θέλουσιν είσθαι ως προμετωπίδια μεταξύ των οφθαλμών σου.
Και θέλεις γράψει αυτούς επί τους παραστάτας της οικίας σου και επί τας πύλας σου».

(Δευτερονόμιο, κεφάλαιο 6, 4-9, 9ος – 6ος αιώνας π.Χ.)


Διδάσκαλε, ποία εντολή είναι μεγάλη εν το νόμω;
Και ο Ιησούς είπε προς αυτόν· Θέλεις αγαπά Κύριον τον Θεόν σου εξ όλης της καρδίας σου και εξ όλης της ψυχής σου και εξ όλης της διανοίας σου.
Αύτη είναι πρώτη και μεγάλη εντολή.
Δευτέρα δε ομοία αυτής· Θέλεις αγαπά τον πλησίον σου ως σεαυτόν.
Εν ταύταις ταις δύο εντολαίς όλος ο νόμος και οι προφήται κρέμανται.

(Ματθαίος, κεφάλαιο 22, 36-40, 1ος αιώνας μ.Χ.)


Διδάσκαλε, τι πράξας θέλω κληρονομήσει ζωήν αιώνιον;
Ο δε είπε προς αυτόν· Εν τω νόμω τι είναι γεγραμμένον; πως αναγινώσκεις;
Ο δε αποκριθείς είπε· Θέλεις αγαπά Κύριον τον Θεόν σου εξ όλης της καρδίας σου και εξ όλης της ψυχής σου και εξ όλης της δυνάμεώς σου και εξ όλης της διανοίας σου, και τον πλησίον σου ως σεαυτόν.
Είπε δε προς αυτόν· Ορθώς απεκρίθης· τούτο κάμνε και θέλεις ζήσει.

(Λουκάς, κεφάλαιο 10, 25-28, 1ος αιώνας μ.Χ.)


«Ο λυχνος του σωματος εστιν ο οφθαλμος. εαν ουν ο οφθαλμος σου απλους η, ολον το σωμα σου φωτεινον εσται·
 εαν δε ο οφθαλμος σου πονηρος η, ολον το σωμα σου σκοτεινον εσται. ει ουν το φως το εν σοι σκοτος εστιν το σκοτος ποσον;»

(Ματθαίος, κεφάλαιο 6, 22-23, 1ος αιώνας μ.Χ.)


~~~~~

ΣΟΥΦΙΣΜΟΣ

«Χτύπησε, Κι Αυτός θα σου ανοίξει την πόρτα
Εξαφανίσου, Κι Αυτός θα σε κάνει να λάμψεις σαν τον ήλιο
Πέσε, Κι Αυτός θα σε ανυψώσει στους ουρανούς
Γίνε ένα τίποτα, Κι Αυτός θα σε μεταμορφώσει στο παν».

(Τζάλαλ Άντ-Ντιν Ρούμι, 13ος αιώνας μ.Χ.)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~